باسمه تعالی
تاثیرات فرهنگی اجتماعی مدارس قدیمی
بعد از خداوند تبارک وتعالی انبیا الهی همواره بعنوان معلمان بشریت بوده ودر راستای تعلیم و تربیت انسان ها تلاش می کرده اند. آنها مردمان زمان خود را از گمراهی ها به سوی روشنایی هدایت می کرده و شیوه های درست زندگی کردن را به آنها می آموخته اند و به این ترتیب مردمان آگاه و هدایت شده در جریان این وظیفه خطیر انبیاء و اولیاء الهی موثر بوده و نقش ایفا می کرده اند. مسلمانان کشورهای اسلامی نیز با توجه به آموزه های دینی خود و سرلوحه قرار دادن آیات الهی و بیانات ارزشمند پیامبر اعظم (ص) بر علم آموزی و تعلیم و تربیت فرزندان خود همت گماشتند.
درقرون اخیر با فراگیر شدن آموزش وپرورش در دنیا و مشخص شدن نقش اساسی آن در توسعه همه جانبه جوامع ، سرمایه گذاری در آن نسبت به سایر بخش ها اهمیت بیشتری پیدا کرده به نحوی که هم دولت ها به آن توجه داشته و هم مردم استقبال نموده اند در کشور ما افراد آگاه با تاسیس مکتب خانه ها و مدارس خصوصی به تعلیم وتربیت کودکان و نوجوانان مستعد پرداختند تاسیس دارالفنون به همت امیر کبیر اولین دخالت مستقیم دولت در امر توسعه تعلیم وتربیت و برقراری نظام رسمی آموزش و پرورش در کشور ایران به حساب می آیدکه بعداز آن نیز به تدریج رشد و توسعه می یابد و امروزه شاهد آموزش وپرورش جامع درسطوح مختلف هستیم که یقینا رشد وتوسعه فرهنگ ( آموزش وپرورش) موجب رشد و تعالی و ترقی همه امور در کشور است.
گرچه مستندات تاسیس قدیمی ترین مدرارس شهرستان فلاورجان هنوز در یک مجموعه ای تدوین نشده است اما به اذعان جمعی از پیشکسوتان عزیر تاسیس مدراس سعادت قهدریجان(1316) و کیانی فلاورجان(مینو،1316) در حدود هشتاد سال قبل و بعد از آن تأسیس مدارسی چون وکیلی سهرو فیروزان(1322) ، زمانیه لارگان (1329) ، وزیریه وزیرآباد(1329) ، احمدیه گاونان (1330) ، توکلی دارگان(1330) و مدارس سهلوان و باغکومه و طاد (1332) نه تنها آغاز رشد و تحولی عمیق در توسعه فرهنگی سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی این محلات بلکه موجب تحولی مثبت در شهرها و روستاهای شهرستان گردیده است دراین مقاله کوتاه به برخی از تاثیرات مثبت این مدارس اشاره می شود.
- تاسیس قدیمی ترین مدرسه در واقع اولین گام برای توسعه آموزش وپرورش در سطح شهرستان فلاورجان بود چرا که از یک سو الگویی شد برای تاسیس مدارس دیگر در سطح شهرها و روستاهای شهرستان واز سوی دیگر زمینه ای فراهم آمد که برنامه ریزی خوبی در امور اجرایی مدیریت و اداره مدارس دیگر صورت گیرد .
- تاسیس این مدارس زمینه مشارکت دولت و خیرین محلی را فراهم نمود تا ساختمان های مناسبی بعنوان مدرسه احداث گردد.
- تاسیس مدارس فوق منجر به حضور معلمین ودبیران از شهرهای دیگر از جمله مرکز استان به این شهر شد و این اقدام خود موجب رشد سطح فرهنگی شهر و شهرستان گردید چرا که این معلمین تمدن و فرهنگ را با خود به ارمغان آوردند.
- گسترش فعالیت این مدارس و استقبال کودکان ونوجوانان برای فراگیری علم ودانش زمینه ادامه تحصیل در رشته های مختلف در دبیرستان ها را فراهم نمود که این امر در توسعه اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی وسیاسی شهرستان موثر بوده است .
- توسعه فرهنگی اجتماعی دانش آموزان ، فارغ التحصیلان واولیا آنها زمینه مهاجرت برای ادامه تحصیل دانش آموزان بویژه در مراکز آموزش عالی شهرهای سطح کشور را فراهم آورد و این موضوع از مهمترین دستاوردهای این مراکز آموزشی وعاملی در رشد و توسعه همه جانبه شهرستان بوده است .
- تاسیس نمایندگی و بعد از آن تاسیس اداره فرهنگ ( آموزش وپرورش ) فلاورجان زمینه تاسیس ادارات دیگر را درشهرستان فراهم کرده است .
- تشکیل انجمن خانه و مدرسه برای تبادل نظر و فراهم کردن مشارکت اولیا دانش آموزان در مدارس ، تشکیل کمیته انضباطی مدارس یا عضویت مدیران در این کمیته برای پی گیری مشکلات رفتاری و انضباطی و تخلفات احتمالی دانش آموزان و سایر ماموریت های مدرسه ازجمله رسیدگی به امور بهداشتی دانش آموزان و همکاری مدارس با مراقبان و متولیان امور بهداشتی برای معاینه و تزریق واکسن های دانش آموزان تحولات موثری را در امور فرهنگی اجتماعی و بهداشتی به همراه داشته است .
- استقبال دانش آموزان روستاهای شهرستان برای فراگیری علم ودانش وثبت نام در مدارس فوق زمینه تعاملات اجتماعی مردم شهرستان را افزایش داده و علاوه بر کاهش حساسیت های محلی و قومیتی موجبات تحول فرهنگی اجتماعی مردمان روستاها و رشد اقتصادی شهر های شهرستان را افزایش داده است .
- در کنار معلمان عزیز در مدارس ، طلاب و روحانیون و بزرگان و صاحب نفوذان شهرها و روستاهای شهرستان که همواره مورد احترام و تکریم آحاد مردم بوده اند رفتار و منش شان به عنوان الگوهای پسندیده در تربیت نسل ها مؤثر بوده ودر این تغییر و تحولات سهیم بوده اند.
- آنچه امروز از پیشرفت ها و ترقی درشهرستان فلاورجان شاهدیم جای پای ماندگاری است که بزرگان و فرزانگان دیروز در پیمودن راه رشد واعتلای فرهنگ و تمدن این خطه از سرزمین ایران اسلامی از خود بجا نهاده اند خرد ورزانی که یکی پس از دیگری از آن روزگار با عشق و معرفت خدمت رسان عرصه مقدس تعلیم وتربیت بوده اند و حاصل آن عزیزانی هستند که هم اکنون در امور مختلف در میهن عزیزمان و بویژه در کشورهای دیگر مسوولیت های اساسی و مهمی دارند و می درخشند. همین بس که مردمان این دیار تنها در عرصه ایثار و شهادت در 8 سال دفاع مقدس بیش از 1300 شهید ، 30سردار و دهها آزاده و جانباز و ایثارگر و بعد از آن 8 شهید مدافع حرم تقدیم نظام مقدس جمهوری اسلامی نموده است.
امروز حس می کنیم وظیفه ای سنگین بردوش داریم برماست که این گنجینه های عظیم فرهنگی که پس از سال ها میراث دار آن هستیم برخود ببالیم ونه تنها یاد فرهیخته گان و بزرگان را گرامی بداریم بلکه راه بلند وسر افرازانه ی آنها را با افتخار ادامه دهیم .
( موسی مباشری بهجت آبادی- بهمن 1395)
موسی مباشری ازپایگاههای زیر دیدن فرمائید: www.1347.parsiblog.com www.m12.parsiblog.com www.m13.parsiblog.com www.m14.parsiblog.com www.m15.parsiblog.com www.m16.parsiblog.com www.m17.parsiblog.com www.m22.parsiblog.com www.zar.parsiblog.com www.m20.parsiblog.com |