) ب-سوالات مربوط به سوره جمعه(
س 11 - در تفسیر آیه1 جمعه (یسبح لله مافی السموات وما فی الارض الملک القدوس العزیز الحکیم ) سه صفت از صفات خداوند آ مده است ، آنها ر ا نام ببرید ؟
ج - صفات عزیز ، فروتن و حکیم در آیه اول سوره جمعه آمده است.
12- در تفسیر آیه 2 سوره جمعه( هوالذی بعث فی ا لمییین )هدف از بعثت پیامبر (ص) را سه چیزمعرفی کرده است آنها را نام ببرید ؟
ج - خداوند در آیه 2 سوره ئ جمعه هدف از بعثت پیامبر را سه چیز معرفی کرده اول تلاوت آ یات الهی برای مردم ،دوم تهذیب وتزکیه نفوس وسوم تعلیم کتاب و حکمت .
س 13 - در بخش نکته ها در پایان تفسیر آیه 4 سوره جمعه چرا گفتن اذکار از سوی ثروتمندانی که انفاق نمی کنند ، مورد قبول خداوند نیست ؟
ج - گفتن اذکار از سوی ثروتمندانی که انفاق نمی کنند مورد قبول نیست زیرا تعبیر پیامبر اکرم (ص) از آیه ( ذالک فضل اله یوء تیه من یشاء) این فضل الهی است به هر کسی بخواهد می دهد. اینست که : راه وصول به فضل الهی از طریق انفاق ثروتها صورت می گیرد.
س 14 - در تفسیر آیه 5 سوره جمعه (مثل الذین حملوا التوریة…) هشداری را که به مسلمانان در رابطه با عمل به قرآن داده است بنویسید ؟
ج - با توجه به آیه 6 سوره جمعه خداوند به مسلمانان در رابطه با عمل نمودن به قرآن هشدار می دهد که مراقب باشند سرنوشتی همچون یهود پیدا نکنند این فضل عظیم الهی که شامل حال آنها شده و این قرآن مجید برای این نیست که در خانه خاک بخورد یا فقط برای خواندن برای مردگان و امثال آن باشد بلکه مسلمانان باید آن را بخوانند و در تمام زندگی فردی و اجتماعی از آن استفاده نموده و به آن عمل کنند .
س 15 - در تفسیر آیه 6 سوره جمعه (قل یا ایها الذین هادوا ان زعمتم…) چرا قرآن به یهود می گوید تقاضای مرگ کنید ؟ به طور کامل توضیح دهید ؟
ج - قرآن به یهود می گوید اگر گمان میکنید که شما دوستان خدا غیر از مردم هستید پس آرزوی مرگ کنید اگر راست می گویید . و آنها به خاطر اینکه به زندگی دنیا چسبیده اند و دوست دارند هزاران سال در دنیا زندگی کنند در قول خود صادق نیستند . و از طرفی هم به خاطر اعمالی که از پیش فرستاده اند از مرگ وحشت دارند . چرا که دوست همیشه مشتاق لقای دوست است و میدانیم که لقای معنوی پروردگار در قیامت رخ می دهند. هنگامی که حجاب های عالم دنیا کنار می رود و آنجاست که انسان با چشم دل جمال محبوب را می بیند .
س 16 - در تفسیر آیه 7 سوره جمعه (و لا یتمنو تة ابداً بما قدمت ایدیهم و الله علیم بالظالمین) به دو عامل مهم ترس انسان از مرگ اشاره شده است ، آنها را نام ببرید ؟
ج - بر اساس تفسیر آیه 7 سوره جمعه دو عامل مهم ترس انسان از مرگ عبارتند از :
الف - زمانی که انسان به زندگی بعد از مرگ ایمان ندارد و مرگ را هیولای فنا و نیستی و ظلمت کده عدم می پندارد و طبیعتی است که انسان از نیستی و عدم بگریزد .
ب - زمانی که انسان به جهان پس از مرگ معتقد است اما پرونده اعمال خود را چنان تاریک و سیاه می بیند که از حضور در آن دادگاه بزرگ سخت بیمناک است .
س 17 - در تفسیر آیه 8 سوره جمعه ( قل ان الموت الذی تفرون منه…) به دو قانون از عمومی ترین و گسترده ترین قوانین این عالم اشاره شده است ، آنها را نام ببرید ؟
ج - با توجه به تفسیر آیه 8 سوره جمعه عمومی ترین و گسترده ترین قوانین این عالم عبارتند از:
الف-مرگ از قوانین مسلم این عالم است .
ب-حضور در دادگاه عدل خدا و حسابرسی اعمال که خداوند از همه اعمال بندگان خود دقیقا آگاه است
س 18 -در بخش نکته ها بعد از پایان تفسیر آیه 8 سوره جمعه حدیثی از پیامبر اکرم (ص)درباره چگونگی افزایش علم برای عالم بی عمل ،نقل شده است .ترجمه آن را بنویسید ؟
ج - پیامبر اکرم (ص) در مورد چگونگی افزایش علم برای عالم بی عمل می فرماید : هر کس عملش افزوده شود ولی بر هدایتش نیفزاید این علم جز دوری از خدا برای او حاصلی ندارد.
س 19 - در تفسیر آیه 10 سوره جمعه (فاذا قضیت الصلواة فنتشر وا …) عامل اصلی هرگونه گناه را چه چیز معرفی کرده و راه حل آن را چه دانسته است ؟
ج - با توجه به تفسیر آیه 10 سوره جمعه غفلت و بی خبری عامل اصلی هر گونه گناه است و راه حل این غفلت و بی خبری همان ذکر و یاد خدا بودن است ذکری که همراه با تفکر باشد چرا که آنچه که مایه فلاح و رستگاری است همان ذکر آمیخته با تفکر در جمیع حالات است و اصولاً " ادامه ذکر سبب می شود که یاد خدا در اعماق جان انسان رسوخ کند و ریشه غفلت و بی خبری را که عامل اصلی هر گناه است بسوزاند و انسان را در مسیر فلاح راهنمایی کند .
س 20 - در بخش نکته هادر پایان تفسیر آیه 11 سوره جمعه حدیثی از پیامبر اکرم (ص) در رابطه با مجازات کسانی که نماز جمعه را ترک می کنند ، نقل شده است ، ترجمه آن را بنویسید ؟
ج - پیامبر اکرم (ص) در رابطه با مجازات کسانی که نماز جمعه را ترک می کنند فرموده خداوند نماز جمعه را بر شما واجب کرده هر کس آن را در حیات من یا بعد از وفات من از روی استخفاف یا انکار ترک کند خداوند او را پریشان می کند و به کار او برکت نمی دهند بدانید زکات او قبول نمی شود، بدانید حج او قبول نمی شود، بدانید اعمال نیک او قبول نخواهد شد تا از این کار توبه کند .
)الف - سئوالات مربوط به سوره منافقون(
س 1- با توجه به محتوای سوره منافقون چرا یکی از آداب نماز جمعه خواندن سوره جمعه و سوره ی منافقون در نماز جمعه میباشد؟
ج - بدین خاطر سوره منافقون را درنماز جمعه می خوانند تا مسلمانان ، همه هفته در این مراسم عبادی سیاسی توطئه های منافقان را "مجدداً به خاطر بیاورند و دائماً " مراقب تحرکات ، تخریبها و نقشه های شوم آنها باشند.
س2 - با توجه به تفسیر آیه 1 سوره منافقون (اذا جاء ک المنافقون قالوا نشهد انک لرسول الله والله یعلم انک لرسوله والله یشهد ان المنافقین لکاذبون ) در رابطه با اینکه خطر منافقان در هر جامعه از خطر هر دشمنی بیشتر است ، سه علت را بیان کرده ، آنها را بنویسید ؟
ج - خطر منافقان برای هر جامعه از خطر هر دشمن بیشتر است. زیرا اولاً " شناخت آنها غالبا " آسان نیست . ثانیاً " دشمنان داخلی هستند . و گاه چنان در تار و پود جامعه نفوذ می کنند که جدا ساختن آنها کار بسیار مشکلی است و ثالثاً " روابط مختلف آنها با سایر اعضا جامعه کار مبارزه را با آنها دشوار می سازد .
س 3- نخستین نشانه نفاق را با توجه به تفسیر آیه 1 سوره منافقون (اذا جاءک المنافقون …) نام برده و توضیح دهید ؟
ج - نخستین سخنی را که از قرآن در این جا درباره منافقان مطرح میکند همان اظهار ایمان دروغین آنها است که پایه اصلی نفاق را تشکیل می دهد . و میفرمایید : هنگامیکه منافقان نزد تو می آیند میگویند ما شهادت میدهیم که تو رسول خدایی پس قرآن می فرمایید : خداوند می داند که تو فرستاده او هستی ولی خداوند گواهی میدهد که منافقان درغگو هستند و از اینجا نخستین نشانه نفاق روشن می شود و آن دوگانگی ظاهر و باطن است که با زبان موکداً "اظهار ایمان می کنند . ولی در دل آنها مطلقاً خبری از ایمان نیست. این دروغگویی و کذب ،و این دوگانگی درون و برون محور اصلی نفاق را تشکیل می دهد.
س 4- دومین نشانه نفاق را با توجه به تفسیر آیه 2 سوره منافقون (اتخذوا ایمانهم جنة فصدوا عن سبیل الله انهم ساء ما کانوا یعملون) نام برده و توضیح دهید ؟
ج - یکی دیگر از نشانه های منافقان این است که آنها با سوگندهایشان سپر ساخته اند تا مردم را از راه خدا باز دارند . آنها کارهای بسیار بدی انجام می دهند . چرا که در ظاهر ابراز ایمان می کنند و در باطن کفر می ورزند و در طریق هدایت مردم به آئین حق ، ایجاد مانع می نمایند. و چه عملی از این بدتر و زشت تر ؟ آنها دائماً " با مؤمنان در حال جنگ و ستیزند و هرگز نباید فریب این ظاهر سازی و چرب زبانی آنها را خورد. زیرا انتخاب سپر مخصوص میدانهای نبرد است.
س 5 - در آیه 2 سوره منافقون (اتخذوا ایمانهم جنة فصدوا عن سبیل الله انهم…) برای جمله صدوا عن سبیل الله دو معنا ذکرشده ،آنها را بنویسید ؟
ج - مفسران برای جمله (صدواعن سبیل الله ) دو معنی ذکر کرده اند . نخست اعراض از راه خدا و دیگر باز داشتن دیگران از این راه ، اگر چه جمع میان هر دو معنی در آیه مورد بحث امکان پذیر است . ولی با توجه به توسل آنها به سوگندهای دروغ ، معنی دوم ، مناسب به نظر میرسد چرا که هدف از این سوگندها اغفال دیگران است .
س 6 - علت اساسی ترس منافقان را با توجه به تفسیر آیه4 سوره منافقون (و اذا رایتهم تعجبک اجسامهم …) بنویسید ؟
ج - با توجه به تفسیرآیه 4 سوره منافقون ، منافقین همواره تو خالی و فا قد توکل بر خدا و اعتماد بر نفس هستند و هر فریادی که از هر جا بلند شود آن را بر ضد خود می پندارد و همیشه یک حالت سوء ظن و بدگمانی سر تا سر روح آنها را فرا گرفته و به حکم الخائن و خائن از همه چیز حتی از سایه خود می ترسند و این یکی دیگر از نشانه های آنهاست .
س 7 - با توجه به تفسیر آیه 5 سوره منافقون ( و اذا قیل لهم تعالوا… ) نشانه دیگر منافقان چیست ؟ و نمونه بارز و آشکار این نشانه (که این آیه درباره کار او نازل شده است ) کیست ؟
ج - نشانه دیگر منافقان که در آیه 5 آمده کبر و غرور است و نمونه بارز و آ شکار آن محمد بن أبی میباشد که سخنان ناروائی در مورد پیامبر (ص) و مؤمنان و مهاجران گفت و آیاتی در مورد او نازل شد .
س 8 - آیا تفسیر آیه 6 سوره منافقون (سواء علیهم استغفرت لهم …) دلالت بر این دارد ، که هر آدم گنهکاری،فاسق است ؟
ج - در تفسیر آیه 6 سوره منافقون بیان می شود که هر آدم گنهکاری فاسق نیست چرا که پیغمبر (ص) برای نجات گنهکاران آمده بلکه آن دسته از گنهکاران است که در گناه اصرار می ورزند . و لجاجت دارند و در برابر حق مستکبرند.
س 9 - با توجه به بخش نکته ها در پایان تفسیر آیه 8 سوره منافقون چند نشانه منافقان را نام ببرید ؟
ج - نشانه های منافقان بشرح ذیل است :
الف - دروغگوئی صریح و آشکار ( و الله یشهد ان ا لمنافقین لکاذبون)
ب - استفاده از سوگندهای دروغین برای گمراه ساختن مردم (اتخذوا ایمانهم جنه )
ج - عدم درک واقعیات ، بر اثر رها کردن آئین حق بعد از شناخت آن (لا یفقهون)
د - داشتن ظاهری آراسته و زبانی چرب ،علی رغم تهی بودن درون و باطن
ه - بیهودگی در جامعه و عدم انعطاف در مقابل حق ، همچون یک قطعه چوب خشک
و - بدگمانی وترس ووحشت از هر حادثه و هر چیز به خاطر خا ئن بو دن
ز - حق را به مسخره و استهزا گرفتن
ح - فسق وگناه
ط- خود را مالک همه چیز دانستن و دیگران را مختاج به خود پنداشتن
ی- خود را عزیز ودیگران را ذلیل ،تصور کردن
س 10 - در تفسیر آیه 9 سوره منافقون (یا ایها الذین امنوا لا تلهکم اموالکم و … ) حدیثی از حضرت امام باقر (ع) درباره مضرات مال پرستی و جاه طلبی نقل شده است ترجمه آن را بنویسید ؟
ج - حضرت امام باقر (ع) درباره مضرات مال پرستی و جاه طلبی مربوط به تفسیر آیه 9سوره منافقون مفرماید: دوگرگ درنده در یک گله بی چوپان که یک در اول و دیگری در آخر آن میباشد آنقدر ضرر نمیزنند که مال پرستی وجاه طلبی به دین مؤمن ضرر می رسانند .
موسی مباشری ازپایگاههای زیر دیدن فرمائید: www.1347.parsiblog.com www.m12.parsiblog.com www.m13.parsiblog.com www.m14.parsiblog.com www.m15.parsiblog.com www.m16.parsiblog.com www.m17.parsiblog.com www.m22.parsiblog.com www.zar.parsiblog.com www.m20.parsiblog.com |